Vinárstvo Miro Fondrk
"Víno znamená pre mňa zážitok a keď už ho vyrábam, musím byť na neho hrdý."
"Vždy som pri víne uprednostňoval jedinečnosť a kvalitu. Nikdy ma neuspokojili vedomosti, ktoré som o víne mal. Preto som po Ekonomickej univerzite vyštudoval Vinohradníctvo a vinárstvo na Zahradníckej fakulte v Lednici, na Mendelovej univerzite v Brne. Stal som sa držiteľom Advanced Certificate WSET v Londýne a dokončujem Level 4 – Diploma, na Weinakademie Österreich v Ruste. Celé moje úsilie prirodzene smerovalo k vzniku vlastného vinárstva, ktoré by sa dalo charakterizovať ako butikové, alebo garážové."
"Vína vyrábam z hrozna, ktoré pochádza z dvoch výnimočných slovenských vinárskych oblastí. Z vlastných vinohradov v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, pri obciach Rúbaň a Nová Vieska. Odtiaľ preferujem slovenských novošľachtencov a medzinárodné odrody ako Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot. Z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti si vyberám to najlepšie hrozno odrôd Veltlínske zelené a Chardonnay od kamaráta, vinohradníka a vinára Milana Skovajsu."
"Kvalita hrozna je pre mňa najdôležitejšia, ale zároveň viem, že bez modernej a šetrnej technológie nie je možné vyrobiť špičkový produkt. Okrem nerezových tankov, kde vyzrievajú svieže biele a ružové vína, dorábam biele a červené v dubových barikových aj veľkých sudoch Vicard, ktoré každoročne dopĺňam novými."
"Každý vinársky rok mi prináša nové výzvy a nové ciele, no základná filozofia sa nemení. Stále chcem robiť vína v najvyššej kvalite, vína, ktoré sú pevnejšie, živšie, s komplexnejšou aromatikou a dlhým potenciálom zrenia. Dokonalosť nepozná hranice, stále je čo zlepšovať."
Miroslav Fondrk
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
Potrebujete poradiť?
