Prosecco, sekty
Prosecco je vyrobené z určenej oblasti Veneto v Taliansku. Vyrába sa buď metódou Frizzante, alebo metódou Spumante.
Sekt je šumivé akostné víno, ktorého názov pochádza zo strednej Európy. Pri jeho výrobe je základom cuveé – víno, ktoré je tvorené z niekoľkých odrôd najlepších bielych suchých vín. Sekt zreje minimálne 6 mesiacov v nerezových tankoch alebo minimálne 12 mesiacov vo fľaši. Sekty sú v porovnaní s proseccom plnšie a vyzretejšie.
Aký je rozdiel medzi Frizzante a Spumante?
Frizzante víno sa vyrába iba jednou metódou a to Charmat, keď zreje vo veľkých 50.000 litrových oceľových nádržiach po dobu 6 mesiacov. Takéto víno sa vyznačuje ľahkosťou, jemným perlením a nižším obsahom oxidu uhličitého v rozmedzí 2-5 gr./liter pri najvyššom tlaku 2,5 atmosféry. Uzáver fľaše je skrutkový.
Spumante víno sa môže vyrábať dvomi prírodnými spôsobmi a to už spomínanou metódou Charmat, alebo tradičnou metódou, pri ktorej víno opätovne zreje priamo vo fľaši minimálne 12 mesiacov. Pri týchto vínach je zachovaná korková zátka a má dlhšie perlenie.
IGT – Indicazione Geografica Tipica
Vína s touto klasifikáciou sú zväčša svetovo uznávané vína s moderným duchom, ktoré však nie je možné zaradiť do niektorej z kategórií DOC alebo DOCG, nakoľko pri nich výrobcovia použili odrody, ktoré nie sú pre Taliansko typické (hlavne Cabernet Sauvignon a Merlot).
Potrebujete poradiť?
